Спирулина – протеиновата кралица

Спирулина е вид водорасло и е една от най-старите форми на живот на Земята. Тя съдържа множество хранителни вещества и някои азиатски народи я използват от векове. Съвременната наука откри, че това е истинска суперхрана и японското правителство я класифицира като функционална храна. Спирулина платенсис е натурално, спираловидно, синьо-зелено водорасло, добито е в култивирани езера на остров в Южно-китайско море. Тя е богат източник на витамини, протеини и аминокиселини. Спирулина е изсушена чрез натурален процес на изпаряване и ни осигурява широкоспектърни нутриенти с допълнителни ползи. Тя предоставя защита от инфекции, помага да се контролират възпаленията и поддържа здрави клетъчните структури у активните хора. Идеална е за хора, които комбинират подобряване на храненето си с упражнения.
Спирулина е името, с което се наричат Arthrospira platensis и Arthrospira maxima, видове спираловидни водорасли, които виреят в субтропически и тропически води. Споменават я и като синьо-зелено водорасло заради наличието на хлорофил и фикоцианин. Хлорофилът придава зеления цвят на растенията и подпомага растежа и възстановяването на тъкани, има антиоксидантни свойства и помага да се увеличи усвояването на много витамини и минерали от организма. Фикоцианинът има антиоксидантни и подобряващи кръвта свойства.
Спирулина има удивителни хранителни качества. Основната й съставка е протеинът – обикновено около 60-70% от продукта. Той е пълен протеин и много лесно усвоим, до пет пъти по-лесен за обработване от организма отколкото месото или соевия протеин. Освен това съдържа всички осем незаменими аминокиселини – които тялото не може да произведе – което прави спирулина отличен източник на протеини за вегетарианците. Тези й качества се подсилват от наличието на важни витамини и минерали, включително витамин B12 (често липсващ във вегетарианската храната), витамини A, B1, B2 и B6, желязо, калций и антиоксиданти. Спирулина е също богата на други важни фитонутриенти, ензими и микроелементи.  Високото съдържание на пълен протеин я прави ценна храна за активните хора и тези, които са подложени на физически натоварвания. Изобилните есенциални мастни киселини са важни за множество телесни функции – от контролиране на възпаленията до балансиране на настроенията и регулиране на ДНК. Богата е на минерали, особено на калий. Той е важен за поддържането на клетъчните структури, както и за правилното функциониране на невроните в мозъка. Калият също предотвратява крампи (спазми) и други мускулни контракции, тъй като укрепва електролитния баланс на организма. Съдържа множество антиоксиданти и е възможно най-богатият източник на бета-каротин. Тя е много добър източник на витамини A, C, D и E, плюс няколко витамина от група B. Играе ролята на оптимизатор на имунната система и насърчава увеличаването на антитела. Те имат анти-алергенно действие и потискат инфекциите. Стабилизира и подсилва чревната флора, като благоприятства за развитието на пробиотични бактерии в червата

Ползите от спирулина за здравето включват:

  • редукция на умората
  • абсорбция на калций и фосфор
  • подобряване на състоянието на кожата
  • формиране на червени кръвни клетки и хемоглобин
  • поддръжка на нормално кръвно налягане
  • поддръжка на нормални глюкозни нива
  • подкрепа на нервната и имунната система
  • нормално функциониране на мускулите
  • здравословна храносмилателна система
  • процес на клетъчно делене и специализация
  • подкрепа на съединителната тъкан, костите и зъбите
  • транспорт на кислород и желязо в тялото
  • формиране на червени кръвни клетки и хемоглобин
  • защита на клетките от оксидативния стрес

Всичко това е подкрепено от научни изследвания. Освен тях хората, които редовно консумират спирулина са забелязали благотворния им ефект по отношение на:
• отслабване
• диабет
• хипогликемия
• артрит
• депресия
• увреждания и болести на черния дроб
• чревни язви
• хемороиди
• астма
• запек
• кървене на венците
• инфекции
• възпаления на ставите и тъканите

Препоръчителна употреба:
– спирулина на прах
по една чаена лъжица с връх (3 грама), смесена с вода, веднъж или два пъти на ден. Най-добре е да се взема 30 минути преди хранене.
– спирулина на таблетки
препоръчителният дневен прием е 6 таблетки от 500 mg, наведнъж или на 2-3 пъти през деня. Най-добре е таблетките да се вземат 30 минути преди хранене, с вода. През първата седмица е препоръчително да се взема намалена доза (3-4 таблетки на ден), за да се сведат до минимум симптомите на детоксикация, които може да се появят.