Aмарант, био

2.00 лв.

  Зърнена култура, богата на калций и желязо – ценни елементи, участващи в образуването на костната тъкан, кръвта и в други важни физиологични процеси. Подходящ за приготвяне на ястия, супи, хляб или като добавка към салати, кисело мляко и др. в суров вид или сварен за 10 мин. Подходящ за култивиране на био-кълнове. Амаранът (Amaranthus caudatus) има богата история , датираща от преди хиляди години. За негова родина се смята Централна и Южна Америка. Той е бил основна храна на древните ацтеки, които смятали , че амаранта е „храна дадена им от боговете“ и затова винаги присъствал в свещените им ритуали.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

Амарантът се счита за плевел в голяма част от света, но заедно с това се отглежда като зърно, подобни на семената и зеленчуците в продължение на хиляди години. Ацтеките го използват като основна храна и дори го включват в своите религиозни ритуали. Той има почти същите добиви, като масово култивирани зърнени храни като ориза и хранителна стойност подобно на КИНОА, което го прави атрактивен за отглеждане. Амарантът не е истинско зърно и затова изключва някои обезпокоителни протеини, които се съдържат в пшеница, ръж и ечемик. Брашно от амарант може да се използва за сгъстяване на супи, сосове и др. Може да се използва и с други безглутенови брашна за печива може да се използва с други брашна и смоли без глутен брашна при печене. Маслата и фитостеролите в амаранта спомагат за понижаване на нивата на холестерола, включително LDL и триглицеридите. Противовъзпалителните свойства на пептидите и маслата в амаранта може да облекчат болката и да намаляват възпалението. Това е особено важно за хронични състояния, при които възпалението ерозира здравето, като диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Същите пептиди в амаранта, които предпазват от възпаление, може също да помогнат за предотвратяване на рак. Антиоксидантите в това зърно дори може да помогнат за защита клетките от други повреди, които могат да доведат до рак. Фибрите и фитонутриентите в амарант понижават кръвното налягане, според някои скорошни изследвания. Тези семена намаляват холестерола,  възпаленията и кръвното налягане, което го прави една от най-добрите храни за здравето на сърцето. Амарантът природно е много богат източник на протеини. Протеините в него са по-лесно смилаеми от тези в други семена и зърна и е сравняван със смилаемостта на млечните протеини. Зеленчуците и зърнените храни често са лишени от тази есенциална аминокиселина. Амарантът съдържа значително количество на лизин, който помага на тялото да абсорбира калция, изграждането на мускули,производството на енергия. Амарантът е една от храните с високо съдържание на фибри. Това означава, че той подпомага здравето на храносмилателната система, холестерола, кръвното налягане и забавя усвояването на захари, за да може тялото да се справи с производството на енергия. Амарантът е много богат източник на минерали като калций, магнезий и мед. Също така е добър източник на цинк, калий и фосфор. Те изграждат здрави  кости и мускули, добра хидратация, повишаване на енергията и са изключително важни за хиляди процеси в тялото. Амарантът също е добър източник на много важни витамини, включително A, C, E, K, B5, B6, фолиева киселина, ниацин и рибофлавин. Те действат като антиоксиданти, повишаване на енергийните нива, контрол на хормони. Според някои проучвания амарантът може да стимулира имунната функция, вероятно благодарение на мощни витамини, минерали и антиоксиданти. Амарантът помага за предотвратяване на преждевременно побеляване, главно поради минералите, които това семе съдържа в изобилие.

Марка: Био класа