Био сушени кайсии

  Сушените кайсии запазват сладостта на кайсиите, като придобиват карамелен цвят и вкус. Сушените кайсии са чудесен избор през зимния период, когато няма пресни плодове. 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

Кайсиите са много полезни за здравето плодове и правилно могат да бъдат наречени супер храната на всички времена. Първи източник за кайсиите е намерен в писмо на китаец преди около 4000 години, а в Армения били открити изкопи от кайсии не много далече от столицата Ереван в древния град Шенчовит датиращи още по-дълбока древност. Предполага се, че родината им е в Азия и по-точно в планините Хинду Куш, където се събират границите на 4-те страни Афганистан, Пакистан, Таджикистан и Китай. Таджиките са първите, които са ги култивирали. Двата сорта Амери и Ходженти съдържат около 85% захар в изсушените плодове. Те били предпочитаната храна на таджиките и затова те ги култивирали, тогава са нямали друга сладка храна. Една от причините за дългия живот на племето хунза се предполага, че са кайсиите. Те имали отлично зрение и не страдали от болестите на съвременната цивилизация. В кайсиите съдържанието на калий е 305 мг%, но в сушените то е по-голямо – достига до 1717 мг%. Калият е полезен при сърдечносъдови заболявания и други. Те са полезни и за високо кръвно налягане защото съдържанието на магнезий е 8,3 мг%. Страдащите от аритмия могат да си подобрят състоянието като изпият една чаена чаша айрян с 5 пресни кайсии направени на пюре за един ден. Високото съдържание на магнезий и желязо ги прави подходящи за диети при анемия. За сравнение 100 грама от плода се равняват на 250 грама черен дроб по способност за кръвотворение. Кобалтът и медта съдържащи се в кайсиите също помагат при анемия. В ядките на кайсиевите костилки се съдържа витамин В17, който се прилага при лечение на рак. Освен него и съдържащите се каротини в кайсиите също са полезни за предотвратяване на рак на хранопровода, ларинкса и белите дробове, смятат от американската асоциация за борба с рака. Благодарение на калия в плодовете, който им придава диуретична функция, те са полезни при скрити отоци и язви. Кайсиите са полезни още при стомашни заболявания и и гастрити, а сока от тях за киселини. Полезни са при простудни заболявания – бронхит, ларингит, кашлица, трахеит. За тази цел се използват както целите плодове, така и ядките. В плодовете се съдържа и витамин С – 13 мг%. Кайсиите съдържат каротини (бета каротин, лутеин, зеаксантин), които ги правят много полезни за очите при влошено зрение. Кайсиите са полезни и за укрепване на имунитета, за здравето на бременни жени, за подобряване на мозъчната дейност и паметта (съдържат фосфор и магнезий). Те съдържат витамините С, от групата В, РР. Полезни са и при остеопороза.

Марка: Dragon Superfoods