Боб мунг, био

6.20 лв.

  Мунг е семето на растението Vigna radiata – принадлежи към семейство бобови и се отглежда предимно в Индия, Тайланд, Филипините, Индонезия, Камбоджа. Името му идва от думата mudga, което на санскрит означава „пръскащ лъчи”. Зрънцата на боб мунг са малки и зелени – наподобяват грах. Когато се махне обвивката, вътрешността им е жълта.  За разлика от белия, боб мунг се усвоява по-лесно от храносмилателния тракт и не предизвиква газове. В индийската народна медицина аюрведа го почитат като тридошова храна (подходяща е за всеки, независимо дали неговата доша – телесен тип, е капа, пита или вата).  В източната кухня боб мунг е популярна съставка в техните „дал” (варива), обикновено в комбинация с ориз басмати и зеленчуци. Яде се и под формата на палачинки – зърната се накисват, намачкват се до фина паста, прибавя се джинджифил и се слага на горещ тиган. В Индонезия го ядат под формата на каша – със захар и кокосово мляко, а в Китай е популярен под формата на сладка напитка и като кълнове.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Марка: Био класа