“Определени диворастящи растения могат чрез своите по-висши трептения да повлияват човешките трептения и да откриват достъпа до нашата духовна същност. Те отмиват недостатъците на характера, които причиняват нашите страдания. Както хубавата музика или другите възвисяващи неща, те са в състояние да ни дарят мир и да ни освободят от нашите страдания.”

д-р Едуард Бах


2. Cvetni-esencii-na-d-r-bah

През 1936г. английският лекар Едуард Бах изгражда една естествена система за лечение. Създадената от него терапия се основава на дълбокото познаване  и разбиране на вътрешния живот на човека и на душевната дисхармония, която е в основата на нашите болести и проблеми. Позитивното й послание е че за всеки един от нас има път към хармоничен и пълноценен живот и всеки, който желае може да го постигне. Терапията е безвредна и няма странични ефекти. Основният й принцип е „Лекувай болния, а не болестта“. Тя е насочена към човека в неговата цялост и главната й идея е, че причината за болестите са негативните емоционални състояния, а не обратното. Терапията ни предлага “път към душевна хармония“, защото само при напълно възстановена такава, можем да достигнем до истинското здраве.


През медицинската си практика д-р Бах забелязал, че хората реагират различно на едно и също лечение и че характерът и емоционалната нагласа на пациентите е по-важна за оздравяването от лечение, съсредоточено само върху телесните симптоми. Той установил, че болният човек реагира особено типично не само в ежедневието, но и по отношение на болестта си и открил в пациентите си характерни поведенчески типове, които разделил на 7 основни групи, според емоционалната и умствена нагласа:

  • За тези, които изпитват страх
  • За тези, които страдат от несигурност
  • За хора с недостатъчен интерес към заобикалящата действителност 
  • За тези, които са свръхчувствителни към външни влияния и идеи
  • За тези, които изпитват самота
  • За всички, които страдат от потиснатост и отчаяние
  • За тези, които са прекалено загрижени за щастието на околните

След като д-р Бах открил своеобразието на ключалките – различните типове човешки структури, той започнал да търси, за да намери ключовете за тях. В търсене на възможно най-естествени лечебни средства, д-р Бах се е обърнал към девствената природа. Там той открил принципа на себереализацията, който всяко растение, което се развива хармонично носи в себе си. В своето усъвършенстване, то демонстрира способността да преобразува вътрешния си закон и да го превръща в живот. Растението заема особено положение в природата – то се отличава от субстанциите и минералите по това, че носи в себе си органичен живот, а от животните по това, че не преживява невротични разстройства. Освен това, сред всички живи същества то притежава най-голяма сила на растеж и регенерация. Д-р Бах се е спрял на цветовете на растенията, тъй като по време на цъфтежа в тях се акумулира цялата енергия на растението. Той открива и напълно естествен метод за извличане на тази лечебна сила. Енергийните екстракти, добити от тях представляват воден извлек от цветовете на растенията, приготвен по хомеопатичен метод. Под въздействието на слънцето и процеса на комбиниране на четирите елемента, етеричния отпечатък на цвета се премества върху водата. Цветовете се отстраняват, а майчината тинктура се разрежда с първокачествено бренди в ролята на консервант. Така получените есенции носят послания и информация от девите на растенията. Всички те са заредени с хармонизиращи вибрации, допринасящи за възстановяването на вътрешният ни баланс. Техните фини нематериални импулси буквално обливат личността ни с нежна енергия, като по този начин ни помагат да развием положителни мисли и емоции. Информацията, която ни предават стимулира силите ни за самолечение и възстановява естествената, присъща радост от живота.

Системата се състои от 38бр. цветни лека – 37бр. от цветове на растения и 1бр. от скална вода. Тридесет и осемте есенции на д-р Бах произлизат, както казва той “от цветя от по-висш порядък”. Всяка една от тях е представител на определено вътрешно поведение и като катализатор възстановява блокирания контакт между душата и личността.

Изпитвате тревожност, страх и несигурност? 

Австралийските цветни есенции са вторите най-широко разпространени есенции в света след Баховите и са предпочитани в практиките на много натуропати в цял свят поради тяхната бързина и ефикасност. Открити са преди около 30 години от австралийският натуропат Иън Уайт, който използвайки учението на  д-р Едуард Бах, създава серия от 69 вида цветни есенции, приготвени от дивите цветя на Австралия.

За разлика от Баховите есенции те са насочени много повече към особеностите на съвременния човек със специфичните за нашата епоха проблеми – преодоляване на градския стрес, защита от електромагнитните лъчения, освобождаване от натрупани тежки метали, проблеми със сексуалността, комуникацията и липсата на духовност.

Австралия е древен континент, изпълнен с енергия и виталност и сравнително незамърсена природа, което е причина за уникалността на Австралийските Цветни Есенции. Там се намират най-древните и многобройни цъфтящи растения в света, излъчващи огромна сила и красота.

Цветните есенции по своята природа наподобяват хомеопатични разтвори, притежават вибрационната енергия, извлечена единствено от цветовете на цветето, от което са направени. За разлика от билките и етеричните масла, цветните есенции не встъпват във взаимодействие с каквито и да било лекарствени препарати. Поради разредената си природа те са абсолютно безвредни. Есенциите са нежни и нямат странични ефекти, което ги прави перфектно лекарство за бременни, кърмачки и бебета. Цветните есенции са също толкова ефективни при деца и животни, както и при възрастни. Действието им при децата е изключително бързо, тъй като те са натрупали по-малко негативност, нямат толкова емоционални блокажи и бариери, като възрастните и са свързани с чувствата си. Резултатите, които се постигат при деца и животни, отхвърлят възможността ползите от приемането им да се дължат само на плацебо-ефекта. Те са придобили огромен респект и чудесна репутация чрез своята безопасност, невероятно бързо действие  не само на психическо, но и на физическо ниво.

Силата на австралийските есенции и резултатите, които носят са изумителни. Те действат като катализатори, които ни помагат да разрешим широк диапазон от негативни емоционални състояния, да развием интуитивните си способности и да постигнем духовна и мисловна хармония. Обяснението за лечебното им действие се основава на вечната мъдрост, че когато емоционалният баланс се възстанови, настъпва истинско излекуване. Основната цел на есенциите е да помогнат на хората да се свържат с Висшата си същност и собствения им интуитивен център, да се научат да осъществяват целите и мечтите си, и да знаят, че имат силата да създават позитивна промяна не само за себе си, но и за тази планета. Колкото повече човек използва есенциите, толкова по-осъзнат и щастлив става. Австралийските есенции имат необикновена сила и ще изиграят изключително важна роля, лекувайки планетата и повишавайки нивото на осъзнатост на хората, живеещи на нея.

Научете повече за Действието и Приложението им.

Изпитвате напрежение и безпокойство?