Eлда зелена, био

3.90 лв.

  Гречката (Елда) е вариво, богато на желязо, калций, магнезий, цинк и др., както и на мощни природни антиоксиданти. Съдържащите се в нея вещества укрепват стените на кръвоносните съдове, спомагат за извеждането на лошия холестерол и йоните на тежките метали от кръвта. Тя е препоръчителна храна при и срещу разширени вени и хемороиди. Редовната консумация на елда се препоръчва при анемични състояния, ревматизъм, артрит и срещу атеросклероза, хипертония, подпомага функционирането на щитовидната жлеза, кръвообръщението, имунната система и доброто зрение. Елдата е и частичен заместител на месото поради високото си съдържание на желязо. 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

Лечебните свойства на елдата са малко известни у нас, но широко използвани в Русия и Украйна. Заради особените й хранителни свойства и високото съдържание на енергийни вещества тя е наречена: “богатирска”, а руските селяни са сътворили в нейна чест поговорката: “Не е страшен студът навън, когато на котлона къкри каша от елда”. Това растение се отличава с мекост, добър вкус и калоричност. Тези вкусови качества се дължат на наситените, лесно разтворими и усвоими белтъци в елдата, на нейните диетични качества, съдържанието на желязо, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и други микроелементи. Благодарение на хранително-вкусовите си качества елдата се превръща в пълноценен заместител на месото. Витамините от група В, лизинът и  метионинът в елдата са повече отколкото в останалите зърнени храни. Голямото количество желязо, което съдържа тази култура, позволява елдата или “гречката”, както я наричат руснаците, да се използва за лечение на анемия. В състава на елдата влизат и органични киселини – лимонова, малеинова, ябълкова, както и голяма доза фолиева киселина, която стимулира кръвообразуването, повишава издръжливостта и съпротивителните сили на организма към много болести. Свойства: • Елдата намалява нивото на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Богата е на микроелементи и лекарите я ценят поради високото й съдържание на рутин – вещество, което укрепва съдовата стена и намалява риска от увреждания. • Елдата увеличава мускулната сила и издръжливост, поради тази причина е изключително ценна за спортуващите. • Елдата подхранва кожата, косата и ноктите, благодарение на запаса от желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. • Елдата помага за забавяне процесите на стареене, поради богатото й съдържание на флавоноиди. • Нещо повече: В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис! Здравословен живот с eлда: • Елдата е храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациентите с анемия, захарен диабет, затлъстяване. Тя е полезна и при заболявания на нервната система, при нарушена функция на черния дроб и зрението. • Елдата може да се използва в детското хранене още след първите 4-6 месеца. Тя не съдържа глутен, което дава възможност да се разнообрази менюто на децата с глутенова ентеропатия. Изключително подходящо е използването й при приготвяне на каши, кисели супи. Препоръки: • При покупка на зърно от елда най-добре предпочитайте сурова, която е с бледожълт цвят. Зърното, преминало високотемпературна обработка и престояло известно време, губи свойствата си и се превръща в строителен материал без акумулация на жизнена сила. • При приготвяне на елдата е препоръчително да не се измива предварително с вода и при процеса на варене да не се прибавя голямо количество вода.

Марка: Био класа