Куркума на прах, био

В момента този артикул не е наличен.

  Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение, чийто корен се използва като подправка и лековита билка. Поради съдържанието си на пигмента куркумин в него той намира широко приложение и като природен оцветител. Именно благодарение на куркумина куркумата е известна като мощно противовъзпалително средство. За родина на куркумата се счита Югоизточна Азия. Изключителната популярност на тази билка се дължи до голяма степен на съвременните научни изследвания, доказващи нейните терапевтични свойства. Има изключително благотворно въздействие за подобряване функционирането на жлъчката и черния дроб и влияе положително на страдащите от диабет. Подпомага укрепването на имунната система и прочистването на организма. Мощен съюзник е в превенцията на болестта Алцхаймер и сърдечносъдови заболявания. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. Куркумата е чудесен източник на антиоксиданти, желязо, манган, есенциални мастни киселини, витамин В6, калий и растителни фибри. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби. Използва се да предпази храните от слънчевата светлина.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

Куркумата се добива от корена на растението, който е с груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност. Подправката е със специфичен пикантен, топъл и горчив вкус, докато ароматът й е лек и напомня на портокал и джинджифил. Цвета на куркумата варира според различните сортове, но не е критерий за качеството й. Корените се варят и сушат при специални условия и се смилат на прах, който може да се съхранява продължително време, без да губи терапевтичните си качества. В кулинарията куркумата се използва не само за овкусяване на ястията, но и за тяхното оцветяване. С нея се подправят ориз, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на яйца, къри и редица други ястия. В козметичната грижа, маските за лице с куркума разчитат на антисептичното, антибактериално и противовъзпалително действие на куркумина. С домашно приготвена козметика може да се третира кожа, склонна към проблеми и акне. Куркумата освен това помага за избледняването на пигментни петна. Традиционна напитка в Окинава, Япония се приготвя чай от 4ч.ч. вряща вода, към които се добавя 1ч.л. куркума. Оставя се да къкри в продължение на 10мин. След като се отстрани от котлона и изстине, отварата се прецежда и към нея се прибавя резен джинджифил и се подслажда по желание.

Марка: Био свят