Описание
Лененото семе съдържа до 45% масло, в което: омега-3 е около 55-60% ; омега-6 – около 15% ; омега-9 – около 10% и около 10% наситени мазнини. Омега мазнините са с противовъзпалително действие, нормализират пулса, предотвратяват втвърдяване на артериите и кръвни съсиреци, като по този начин намаляват риска от инфаркт и инсулт. Освен това спомагат за намаляване на нивото на LDL холестерола. В състава му има фибри – притежават “почистващо” червата свойство, действат като пребиотици; лигнани – намират се в обвивката; съдържат растителен естроген и имат изключителни антиоксидантни свойства. Лененото семе е първенец по колочество лигнани, далеч след него, на второ място, се нареждат овесените ядки. В минералния му състав преобладават: магнезий, фосфор, цинк, желязо, витамини Е, В1 и В6.