Леща кафява, био

4.50 лв.

  Лещата (Lens culinaris) принадлежи към семейство Бобови и е една от първите култивирани от човека храни. Типичният й „землист“ привкус се комбинира много добре с подправки със загряващо действие като кимион, червен пипер и индийско орехче. За разлика от боба, известен с по-трудоемката си термична обработка, лещата се вари лесно – за около 30-40 минути. Традиционната у нас, лещата е особено популярна и в индийската кухня. Тя, заедно с боба и нахута, е в основата на типичните яхнии от варива „дал“.  Както всички варива, лещата е добър източник на протеин. Всъщност, около 30% от калорийния й състав идва от него, което я превръщат в третата най-богата на белтъчини растителна храна след соята и конопа. Освен незаменими аминокиселини, високото протеиново съдържание означава и по-дълго чувство за ситост. За това допринасят и неразтворимите фибри, на които е богата лещата. Те не се разтварят във вода, преминават почти непокътнати през храносмилателния тракт, ускорявайки обмяната на веществата.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Марка: Био класа