Леща зелена, био

5.50 лв.

  Зелената леща, известна още като френска, се приема за най-деликатната разновидност на лещата (Lens culinaris). За разлика от червената и традиционната у нас кафява, зелената леща не се разкашква лесно, зрънцата запазват формата си, оставайки по-твърди, а вкусът им не е толкова подчертано „землист“. Това, както и по-апетитният цвят я прави много подходяща добавка за салати. Въпреки че е представител на сем. Бобови, които са известни с по-трудоемката си термична обработка, лещата се вари лесно – за около 30-40 минути, като няма нужда от предварително накисване.  Както всички варива, лещата е добър източник на протеин. Всъщност, около 30% от калорийния и състав идва от него, което я превръща в третата най-богата на белтъчини растителна храна след соята и конопа. Освен незаменими аминокиселини, високото протеиново съдържание означава и по-дълго чувство за ситост. За това допринасят и неразтворимите фибри, на които е богата. Те не се разтварят във вода, преминават почти непокътнати през храносмилателния тракт, ускорявайки обмяната на веществата.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Марка: Био класа