Лимец еднозърнест, БГ-АГРО

3.30 лв.

Еднозърнест лимец (Triticum monococcum) е вид растение от рода пшеници с твърда покривна люспа (т.нар. покритосеменна пшеница), която плътно обвива зърната, предпазвайки ги от външни влияния. Лимецът е древен сорт пшеница познат на човечеството от хилядолетия и култивирана за първи път около 7500г.пр.Хр., считан за прародител на всички днес познати пшеници и една от най-старите естествени храни на човечеството. Отглеждан е масово до началото на 20-ти век, когато постепенно бива изместен от модерните селекции високодобивни сортове пшеници, за сметка на модифицираните вече качествени показатели. Големият интерес към лимеца в наши дни възниква с научните открития от 1982, които доказват, че протеините в лимеца не са фактор за проява на глутенова непоносимост (цьолиакия) или друга подобна токсичност за човешкия организъм. Днес изследователи от различни области на науката доказват превъзходството на лимеца, търсейки начини за „възраждане” на тази пълноценна и здравословна храна. Част от доказаните предимствата на лимеца и неговите изключително ценни хранителни и диетични характеристики са високото му съдържание на: Витамин В2 (рибофлавин), Витамин Е, магнезий (Mg),  калций (Ca), Витамин В6 (пиридоксин), полезни протеини манган (Mn), селен (Se), провитамин А (β-каротин), калий (К), желязо (Fe), антиоксидантивитамин А (ретинол), фосфор (Р), цинк (Zn), пигментиненаситени мазнини влакнини.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

Еднозърнестият лимец е най-пълноценната храна, като превъзхожда по качества и генетична стабилност останалите видове пшеница. Това е лесносмилаема храна, която съдържа в голямо количество витамини от В-групата, повече белтъчини и полезни мазнини от модерните сортове пшеница, значителни количества магнезий, калий, манган, фосфор, желязо, калций. Едно от най-ценните му качества е ниското съдържание на глутен, заради което е особено подходяща употребата му от малки деца. Богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини, той е с висока хранителна стойност зърнена култура, 100 гр. лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден. Той съдържа два пъти повече ненаситени мазнини от пшеницата и благодарение на влакната си е много смилаем. Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от цьолиакия – състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, той се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на Лимеца – глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от цьолиакия хора. Той е много богат на минерали – съдържа повече магнезий в сравнение с кафявия ориз и повече фосфор отколкото соята. Неговите протеини съдържат 8 вида амино-киселини включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури. Лизинът е необходима аминокиселина, която забавя стареенето на костите /остеопороза/, спомага за добрата концентрация, оказва профилактично и задържащо действие срещу вируси. Според последни проучвания лимецът е добра храна и при диабет. Съдържащите се в него разтворими въглехидрати-полизахариди притежават способността да укрепват имунната система. При биохимичния анализ на лимеца се открива много по-високо съдържание на магнезий, на цинк и на манган от съдържанието им в обикновената пшеница. При покълване съдържанието на цинк и магнезий в лимеца се увеличава значително. Действие: [dt_sc_fancy_ul style=”double-arrow” variation=”black”] антиоксидантни свойства; стимулира обмяната на веществата; засилва естествените съпротивителни сили на организма и съдейства за прочистването му от отровите; активизира бъбречната дейност; подобрява кръвообръщението и храносмилането; има съдоразширяващо действие; повишава общия тонус и работоспособност на организма; лесната му смилаемост го прави много подходящ за диетично безглутеново хранене. [/dt_sc_fancy_ul]