Описание
Еднозърнестият лимец е най-пълноценната храна, като превъзхожда по качества и генетична стабилност останалите видове пшеница. Това е лесносмилаема храна, която съдържа в голямо количество витамини от В-групата, повече белтъчини и полезни мазнини от модерните сортове пшеница, значителни количества магнезий, калий, манган, фосфор, желязо, калций. Едно от най-ценните му качества е ниското съдържание на глутен, заради което е особено подходяща употребата му от малки деца. Богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини, той е с висока хранителна стойност зърнена култура, 100 гр. лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден. Той съдържа два пъти повече ненаситени мазнини от пшеницата и благодарение на влакната си е много смилаем. Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от цьолиакия – състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, той се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на Лимеца – глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от цьолиакия хора. Той е много богат на минерали – съдържа повече магнезий в сравнение с кафявия ориз и повече фосфор отколкото соята. Неговите протеини съдържат 8 вида амино-киселини включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури. Лизинът е необходима аминокиселина, която забавя стареенето на костите /остеопороза/, спомага за добрата концентрация, оказва профилактично и задържащо действие срещу вируси. Според последни проучвания лимецът е добра храна и при диабет. Съдържащите се в него разтворими въглехидрати-полизахариди притежават способността да укрепват имунната система. При биохимичния анализ на лимеца се открива много по-високо съдържание на магнезий, на цинк и на манган от съдържанието им в обикновената пшеница. При покълване съдържанието на цинк и магнезий в лимеца се увеличава значително. Действие: [dt_sc_fancy_ul style=”double-arrow” variation=”black”] антиоксидантни свойства; стимулира обмяната на веществата; засилва естествените съпротивителни сили на организма и съдейства за прочистването му от отровите; активизира бъбречната дейност; подобрява кръвообръщението и храносмилането; има съдоразширяващо действие; повишава общия тонус и работоспособност на организма; лесната му смилаемост го прави много подходящ за диетично безглутеново хранене. [/dt_sc_fancy_ul]