Просо, био

3.10 лв.

  Просото, една от традиционните житни култури за нашия регион, често бива подценявано и  мнозина го свързват с храна за птички. Истината е, че просото е една от най-старите култивирани посеви. В началото действително е било използвано само като храна за птици, но по-късно и хората са започнали да го използват. Просото, като тропическо житно растение, е предимно скорбяла. Количеството на протеин е еквивалентно на това в житото. Съдържа по-малко мазнини, и  средно  количество въглехидрати. Богато е съдържанието на желязо, фосфор витамини от група В, както и фибри. Брашното от просо се използва за направата на хляб, като в различните части на света се използва според традициите, с различни подправки и методи за приготввяне.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

Просото е безглутенова зърнена култура, което го прави предпочитана алтернатива за хората с непоносимост към пшеничения протеин и заболявания като цьолиакия. То е шампион по съдържание на изключително ценния минерал силиций и напълно задоволява дневните нужди от други минерали като магнезий, мед, фосфор и калий. Просото е и една от малкото здравословни храни, които дори и след термична обработка запазва алкализиращите си качества и спомага за запазване на алкално-киселинния баланс в организма. В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки, запушващи съдовете и ограничаващи проходимостта. Освен че просото понижава риска от рак, то има свойството да регулира метаболитните процеси, предпазвайки от диабет тип 2. Считано за пълнозърнеста храна, просото доказано намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, свързани с оксидативния стрес, упражняван върху клетките от свободните радикали. Просото съдържа неразтворими фибри, които помагат срещу образуването на камъни в жлъчката. Фибрите са важни вещества, които не само регулират храносмилателната функция и стимулират метаболизма, но са ефективни в превенцията на рак на дебелото черво, както и други видове рак, включително на гърдата. В просото се съдържат големи количества магнезий, който има свойството да потиска астматичните пристъпи. Проучванията сочат, че магнезият намалява честотата на пристъпите и ги прави по-лесно преодолими. Освен наличието на магнезий в просото, в него могат да се намерят още манган, мед, фосфор, растителни протеини, витамини от група В, фибри, бавно разградими въглехидрати, мазнини, желязо и незаменими аминокиселини. Всички те влияят положително върху високото кръвно, мигрената, проблемите с нервната система, чревната флора и най-важното – алкализират организма. Значителните количества фибри в просото помагат за качественото детоксикиране на организма. Не само фибрите, но и антиоксидантите в просото играят важна роля за неутрализиране на свободните радикали, причиняващи възпаления, стареене на организма и създаващи условия за развитие на злокачествени процеси. Не на последно място просото е ефикасно в борбата с хроничната умора и липсата на енергия благодарение на голямото количество витамини от група В, както и желязото.

Марка: Био класа