Описание
Спирулина е вид водорасло и е една от най-старите форми на живот на Земята. Тя съдържа множество хранителни вещества и някои азиатски народи я използват от векове. Съвременната наука откри, че това е истинска суперхрана и японското правителство я класифицира като функционална храна. Спирулина платенсис е натурално, спираловидно, синьо-зелено водорасло, добито е в култивирани езера на остров в Южно-китайско море. Тя е богат източник на витамини, протеини и аминокиселини. Спирулина е изсушена чрез натурален процес на изпаряване и ни осигурява широкоспектърни нутриенти с допълнителни ползи. Тя предоставя защита от инфекции, помага да се контролират възпаленията и поддържа здрави клетъчните структури у активните хора. Идеална е за хора, които комбинират подобряване на храненето си с упражнения. Спирулина е името, с което се наричат Arthrospira platensis и Arthrospira maxima, видове спираловидни водорасли, които виреят в субтропически и тропически води. Споменават я и като синьо-зелено водорасло заради наличието на хлорофил и фикоцианин. Хлорофилът придава зеления цвят на растенията и подпомага растежа и възстановяването на тъкани, има антиоксидантни свойства и помага да се увеличи усвояването на много витамини и минерали от организма. Фикоцианинът има антиоксидантни и подобряващи кръвта свойства. Спирулина има удивителни хранителни качества. Основната й съставка е протеинът – обикновено около 60-70% от продукта. Той е пълен протеин и много лесно усвоим, до пет пъти по-лесен за обработване от организма отколкото месото или соевия протеин. Освен това съдържа всички осем незаменими аминокиселини – които тялото не може да произведе – което прави спирулина отличен източник на протеини за вегетарианците. Тези й качества се подсилват от наличието на важни витамини и минерали, включително витамин B12 (често липсващ във вегетарианската храната), витамини A, B1, B2 и B6, желязо, калций и антиоксиданти. Спирулина е също богата на други важни фитонутриенти, ензими и микроелементи. Високото съдържание на пълен протеин я прави ценна храна за активните хора и тези, които са подложени на физически натоварвания. Изобилните есенциални мастни киселини са важни за множество телесни функции – от контролиране на възпаленията до балансиране на настроенията и регулиране на ДНК. Богата е на минерали, особено на калий. Той е важен за поддържането на клетъчните структури, както и за правилното функциониране на невроните в мозъка. Калият също предотвратява крампи (спазми) и други мускулни контракции, тъй като укрепва електролитния баланс на организма. Съдържа множество антиоксиданти и е възможно най-богатият източник на бета-каротин. Тя е много добър източник на витамини A, C, D и E, плюс няколко витамина от група B. Играе ролята на оптимизатор на имунната система и насърчава увеличаването на антитела. Те имат анти-алергенно действие и потискат инфекциите. Стабилизира и подсилва чревната флора, като благоприятства за развитието на пробиотични бактерии в червата. Подробна информация за спирулината има в книгата на Дейвид Улф – “Суперхрани”.