Уред за покълване на семена

Уреда за покълване се състои от три прозрачни съда за семена, един съд за зареждане с вода и един за събиране на водата. Може да заредите съдовете със семената наведнъж или един по един, например първи ден – първия съд, втори ден – втория ден и т.н. Така си осигурявате периодично наличие на пресни кълнове. Количеството на семената се определя по желание, но имайте предвид че те увеличават обема си. Всички семена, подходящи за покълване, можете да разгледате в категория Сушени плодове, ядки и семена.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

Как да направим кълнове: Оставете семената да се киснат във вода за една нощ (8-10 ч.). На следващия ден изплакнете семената под течаща вода и ги разстелете равномерно в съдовете с ръце. Напоявайте семената с по 1 ч. вода поне два пъти дневно (сутрин и вечер); при по-горещ климат и по-често, за да не изсъхнат. Когато покълвате голямо количество семена, сменяйте им местата периодично, за да получават еднакво количество вода. Поставете уреда за покълване на стайна температура, без пряк достъп на слънчева светлина. Кълновете са готови след 3-5 дни в зависимост от вида им и температурата на околната среда. Кълновете могат да се съхраняват в хладилник най-много една седмица. Преди консумация отделете външната обвивка от кълновете, ако е необходимо. Как да направим кълнове от слузообразуващи семена (кресон, рукола, лен, босилек, чиа): Пропуснете първоначалното накисване във вода. Вместо това разстелете равномерно семената в съдовете. Поддържайте постоянна влага в уреда за покълване, като пръскате семената 5-6 пъти дневно през първите 3-4 дни, след което намалете до 2-3 пъти дневно. Кълновете са готови след 8-10 дни.