White chestnut /Бял кестен/

12.00 лв.42.00 лв.

бутилка концентрат 10мл
бутилка концентрат 10мл
бутилка концентрат 30мл
бутилка концентрат 30мл
готова за прием бутилка
готова за прием бутилка
Изчистване

Кестена цъфти в края на май или началото на юни с бяло-жълти цветове.

Според д-р Бах, белия кестен е “за онези, които не могат да избегнат навлизане на нежелани мисли, идеи и аргументи в умовете си. Обикновено, когато интересът към настоящия момент не е достатъчно силен да държи ума събран. Мисли, които тревожат или се задържат, или за известно време изчезват и после пак се връщат. Сякаш обикалят наново и наново и предизвикват умствено терзание. Присъствието на такива неприятни мисли гони покоя и пречи на мислите за текущата работа или удоволствие.”

Share on facebook
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email

Описание

От ментална въртележка … до спокойствие на ума с Цветни есенции на д-р Бах

Личността води непрес­танен вътрешен диалог и едни и същи мисли непрекъснато се връщат в съзнанието й. Типът Бял кестен никога не успява да се отпусне. В главата му непрекъснато се въртят мисли, от които той не е в състояние да се защити. Той не може да намери спокойс­твие, защото мислите му отново и отново се връщат при него, без да е способен да намери разрешение на ситуацията.

В негативното състояние личността се превръща в жертва на непрекъснатото обмисляне на дадени ситуации и на тъмните импулси, които я подтикват към това. Индивидът непрекъснато премисля все същите аргументи, без да си дава нито минута прими­рие. Дори когато би искал да се откъсне и отпусне, умът му продължава да мисли и да претегля всичките за и против. Такъв човек е лесно да бъде разпознат, тъй като в разговор неочаквано се връща на темата от преди два часа или е от тези, чиито устни непрекъснато се движат без да издава нито звук.

В това негативно състояние чове­кът е жертва на прекалена умствена дейност, която взима надмощие над другите нива на личността. В резултат той има чести главо­болия, проблеми с концентрацията, напрежение в челото, болки в очите, вътрешно безпокойство и нервност. Този субект би дал всичко, за да избяга от света на настойчивите си мисли и да живее в реалността с ясен и спокоен ум.

Има различни хипотези за произхода на със­тоянието Бял кестен. Едуард Бах твърди, че то се проявява, когато личността няма голям интерес към настоящата ситуация, която да задържи вниманието му. Според него в такива моменти на липса на интерес в съзнанието се появяват по-важни мисли, които биха искали да се подредят по по-удовлетворяващ начин. Спо­ред други автори личността не е създала на умствено ниво стройна система, с която да решава кои импулси да приема и кои да отблъсква. Затова приема всичко, което се появява в съзнанието, без да го контролира. Това огромно количество импулси задръства и възбужда ума й дотам, че тя вече не е в състояние да въдвори ред в него. Оттам идва и безсънието вечер или събуждането в четири сутринта от мисли, които се появяват отново и отново като фикс идеи.

Тенденция към състоянието Бял кестен се развива у тези, които като малки не са имали възможност за диалог. Липсващият събеседник е трябвало да бъде създаден от въображение­то. Поради тази причина на човека Бял кестен много добре му се отразява, когато някой установи интензивен диалог с него. Типът Клематис също е потънал в мисли, но за него те са приятни като мечти, на които  той се отдава доброволно, докато в случая с Бял кестен те са безсмислени, направо досадни и личността, която е измъчвана от тях би била щастлива да се освободи.

С приемането на цветната есенция Бял кестен индивидът започва да се отнася изби­рателно към мозъчните си импулси и престава да бъде подмамван от непрекъснатите им атаки. Тази цветна есенция помага да се възстано­ви спокойствието в ума и прави така, че той направлява мисълта без да става нейна жерт­ва. Може да се наложи освен есенцията Бял кестен да се приложат някои техники за релаксация или медитация. В този случай е особено важно да се посвети голямо внимание на тялото. Полезно е човекът да се посвети на физическа активност като джогинг, каране на колело, а също така сауна, масажи и студени фрикции. Ако натрапчивите мисли на личността са придружени от притеснения и изблици на песими­зъм, освен цветната есенция Бял кестен се използва и есенцията Тинтява, а в комбинация с Витлеемска звезда се лекуват непрекъсна­то връщащите се в съзнанието спомени за преживяна травма.

Човек в позитивното състояние е способен да използва значителния си умствен потенциал по конструктивен начин и да намира съвсем естествено отговорите и решенията на проблемите. При всеки случай този лек прави човека по-малко чувствителен към външните стимули и други причини за прекалена умствена дей­ност.

Положителното състояние Бял кестен е свързано със способността да успокоиш ума си и да постигнеш душевен мир.

Състав и начин на употреба

Вибрационен разтвор от Aesculus hippocastanum, съдържащ бренди като естествен консервант.

Приготвяне на бутилки за дозиране: Поставете 3 капки от стоковата есенция в бутилка с капкомер от 15 ml до 30 ml, пълна с 1/3 бренди и 2/3 пречистена или изворна вода.

Приготвяне на комбинирани есенции: Поставете 3 капки от всяка стокова есенция, която сте избрали в бутилка с капкомер от 15 до 30 мл, пълна с 1/3 бренди и 2/3 пречистена или изворна вода.

Лесно за употреба: приемат се по 4 капки под езика, 4 пъти на ден.

Съхранявайте бутилката на хладно и сухо място. 

Забележка: ако не се консервира в алкохол, ще има много по-кратък срок на годност от около 2-3 седмици, в зависимост от количеството на използвания консервант. В такъв случай се препоръчва да съхранявате дозиращата бутилка в хладилника и да избягвате да докосвате стъклената част на капкомера, за да я поддържате чиста.

Положителен потенциал

 • Аз имам вътрешна тишина
 • Чувствам мисловна яснота
 • Усещам мир и вътрешнo спокойствие
 • Моите тревожни мисли намаляват
 • Аз съм фокусиран в настоящата ситуация
 • Имам възможност да направлявам мислите си
 • Аз съм небето, а мислите ми са като облаци – идват и си отиват.
 • Мислите ми преминават през мен, както вятъра през клоните на дърветата.
 • Успокоявам бурята на моите мисли.
 • Запалвам отново светлината на яснотата и спокойствието.
 • Работя за състояние на вътрешен мир.